Onedrive: Next Generation Sync Client | klar for å rulles ut i virksomhetene?

Som de fleste har fått med seg så har den nye synkroniserings klienten til OneDrive nå kommet.

Med den gamle klienten så ble både SharePoint Team Sites, Groups, og OneDrive For business synkronisert ved hjelp av Groove.exe

 

ondrive

 

I den nye klienten så fungerer synkroniseringen slik:ondrive2

Som tegningen over viser så er det kun OneDrive For business  og OneDrive Privat som foreløpig synkroniseres med den nye NGSC, hvilket jo vil kunne by på en rekke utfordringer. Microsoft lover at i løpet av 2016 så skal også SharePoint og Groups synkroniseres med den nye klienten, men vil vi egentlig vente til da med å ta i bruk den nye klienten?

Dette er det store spørsmålet som jeg blir stilt av mange av mine kunder. De ønsker å vite om de skal installere den nye klienten eller ikke. Under så skal jeg prøve å svare på dette.

Dessverre så er svaret på det spørsmålet både: JA og NEI.

En av hovedårsakene til at jeg vil svare kundene mine med “NEI” er at Next Generation Sync Client ikke støtter alle kilder ennå. Hvilket vil gjøre alt mye mer komplisert, da man vil måtte ha både den nye klienten og den gamle installert samtidig.

Klienten støtter blant annet ikke synkronisering av hverken SharePoint eller Office 365 Groups filer ennå. Mange av mine kunder ønsker spesielt å synkronisere SharePoint biblioteker, da de har startet med å flytte fellesområdene sine ut i SharePoint.

Når det gjelder “JA” så har jeg mange kunder som har ventet med å ta i bruk OneDrive fordi den gamle klienten var ekstremt ustabil, slik at for alle disse kundene så vil brukeropplevelsen nå oppleves helt annerledes. Den nye klienten er superstabil, jeg har brukt den i lang tid allerede uten et eneste problem, og ikke minst så kan jeg velge hvilke mapper jeg ønsker å synkronisere, slik vi er vant med fra den private OneDrive klienten. Så OneDrive eller den gamle “MySite” vil fungere utmerket med den nye klienten, og da kan endelig mine kunder begynne med å ta i bruk OneDrive For Business.

Dette vil for mange være grunn god nok til å ta i bruk den nye klienten.

Så om jeg skulle ha måtte velge enten eller så ville jeg anbefale mine kunder å ta i bruk den nye klienten for OneDrive for business, og eventuelt å lære opp brukerene til å aksessere filene som er lagret i Groups / SharePoint Team sites gjennom nettleseren. For gjennom nettleseren så får man uansett en rekke valg som man ikke har i fil utforskeren. Som f.eks filtrering, ulike visninger osv.

Så min anbefaling er ta start med å bruke den nye synkroniseringsklienten.

For dere som er administratorer i organisasjonen så har Microsoft kommet med en rekke egenskaper som vil gjøre jobben deres mye enklere, og ikke minst som lar dere ha kontrollen. Dere kan f.eks gjøre en stille installasjon av klienten og koble denne opp mot brukerens OneDrive uten å involvere brukeren. Dette kan derfor både administreres og automatiseres fra IT avdelingen. Hvilket er et stort pluss, og som også bidrar til min anbefaling over.

Men sørg for å lese anbefalingene her til Microsoft nøye før dere starter med å rulle dette ut i deres organisasjon. Legg spesielt merke til det som har med registry, Azure AD, GPO og PowerShell.

 

NGSC-admin

Så om dere ønsker å rulle ut den nye synkroniseringsklienten i deres organisasjon sør for å følge anbefalingene og alle stegene som jeg nevner over.

Konklusjon

Konklusjonen blir derfor at Microsoft har gjort en utmerket jobb med NGSC for OneDrive. Det er bare å starte med å ta den i bruk, for dere som drifter miljøene har nå mye større kontroll og muligheter med denne nye klienten som dere ikke hadde før. Men som sagt vær obs på at SharePoint Team Sites og Groups ikke kan synkroniseres ennå. Det er fortsatt noen operativsystem som ikke støttes. Men heldigvis så skal vi ikke måtte vente så veldig lenge før dette også blir fikset. Så det er ingen grunn til å vente. Start utrullingen nå.

Til slutt ønsker jeg å utrykke en stor takk til Hans Brender, den virkelige OneDrive guruen, som har gitt meg inspirasjon til å lage denne blog posten. Endel innhold er også hentet i fra han.

Her er lenken til bloggen hans om dere ønsker å lære mer om OneDrive.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *